Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Δικομματισμός ή όχι?

Βλέποντας προς τα που οδεύει το πράμα στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό και λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Η Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά είχε την κυβερνητική σταθερότητα με εναλλασσόμενα τα δυο κόμματα εξουσίας να παράξουν και έργο αλλά και να εμφανιστούν και φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς με την πάροδο των χρόνων.Τα μικρά κόμματα σήμερα φάινονται να εισπράττουν την φθορά από τους δυο μεγάλους περισσότερο παρά την αποδοχή και την θετική ας το πούμε έτσι ψήφο των ψηφοφόρων.
Εντάξει δεκτή η λαϊκή ετυμηγορία όποια κι αν είναι αυτή αλλά ας δούμε ίγο τις συνέπειες:Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορουν να κυβερνάνε μόνοι τους οπότε ή θα συγκηβερνήσουν οι δυο τους (πράμα απίθανο σήμερα) η θα κάνουν κυβέρνηση με άλλα πιο ακραία κόμματα της Βουλής.Και λέω πιο ακραία γιατί είναι πιο στα "πλάγια" όλα τους σε σχέση με τους 2.Άρα θα πρέπει να αναμένονται και διαφωνίες ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθεί η διακυβέρνηση της χώρας και γενικότερη αστάθεια του συστήματος.Αστάθεια του συστήματος σημαίνει πολλές και επαναλαμβανόμενες εκλογές ,ακυβερνησία και παρατεταμένη αβουλία και δυσκολία στην λήψη των μεγάλων και στρατηγικών αποφάσεων για την χώρα.
Φυσικά υπάρχουν και θετικά στην ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία.Οι δυο μεγάλοι θα καταλάβουνε ότι δεν είναι τσιφλίκι τους η διακυβέρνηση και δεν είναι μια πίτα που την παίρνει μια ο ένας μια ο άλλος.Θα καταλάβουν ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστικό και ουσίας ξεσκαρτάρισμα από τα λαμόγια και διάφορους αυλικούς που τρώνε με χρυσά κουτάλια...

Ανοίγω μεγάλο θέμα και το ξέρω αλλά δεν είναι κακό να τα συζητάμε να ακούμε και την άλλη άποψη και να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν και καλοί πολιτικοί αλλά και λαμόγια. Το πιο ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε στις εκλογές να επιλέξουμε ανθρώπους και όχι κόμματα

Farokh είπε...

Είναι πολύ περίπλοκο το γιατί δεν γίνεται αυτό στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρεσ άλλωστε.Εγώ πιστεύω ότι πρέπει τα ίδια τα κόμματα να αποβάλλουν αυτά τα άτομα από μέσα

Ανώνυμος είπε...

Ναι,μόνο σε μια ουτοπική κοινωνία θα γινόταν κάτι τέτοιο.Πολύ καλό για να είναι πραγματοποιήσιμο!Παίζονται τόσο χοντρά συμφέροντα που κανένας δεν τολμάει να διώξει ό,τι σκάρτο υπάρχει στο κόμμα του.