Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Η πορεία της Rock

Έχω εδώ και αρκετά χρόνια καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα ως προς την ροκ σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια...Θα προσπαθήσω να αναλύσω την πορεία της ανά δεκαετία για να σας δώσω να καταλάβετε το σκεπτικό μου.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ
Το ροκ καταρχήν ξεκίνησε την δεκαετία του 60 με διάφορα συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones αλλά και τον μεγάλο Elvis με το ροκ εν ρολ.Μετά το 65 άρχισαν να εμφανιζόνται όλο και περισσότερα συγκροτήματα στο προσκήνιο όπως οι αμερικάνοι Doors αλλά περισσότερα θα έλεγα βρετανικά.

Η ΑΝΘΗΣΗ
Την δεκαετία του 70 που για μενα ήταν η καλύτερη έγινε το μεγάλο μπαμ με άπειρα συγκροτήματα να ακολουθούν τα χνάρια των προήγούμενων αλλά και νέο ήχο από μια νέα γενιά που πρόσθεσε πολλά στο είδος όπως οι Jethro Tull ,οι Deep Purple ,οι Queen και άλλα αμέτρητα συγκροτήματα.Διαμάντια της ροκ γράφτηκαν σε αυτό το διάστημα και προς το τέλος της δεκαετίας άρχισε να ωριμάζει και φυσικά εμφανίζεται και ο νέος ήχος του metal.

ΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ
Φτάσαμε στα 80s και πλέον τα συγκροτήματα είναι αμέτρητα ενώ τα παλιά των 70s συνεχίζουν να διδάσκουν.Το metal φτάνει κι αυτό στην spam εποχή του όπου νομίζω ότι οι οπαδοί της ροκ και μέταλ είναι οι περισσότεροι ever!Metallica ,Iron Maiden δυο από τους εκπροσώπους που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα...Οι πωλήσεις στο υψηλότερο σημείο και τα tours δίνουν και παίρνουν...

Η ΠΑΡΑΚΜΗ
Τα 90s για μένα υπήρξαν μια απογήτευση από την άποψη ότι ελάχιστην εξέλιξη είχε η ροκ σε αυτή την δεκαετία και άλλα είδη έρχονται να συμπτίξουν την μεγάλη αυτή σχολή μουσικής.Λίγα πράματα και η σημαία κρατιέται ψηλά ακόμα από τους παλιούς...

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ήχος για μένα έχει χαλάσει ακόμα πιο πολύ σε σημείο να ακούγεται μια βαβούρα πλέον απο τα νέα παρακλάδια τύπου Linkin Park που έχουν με το δικό τους στυλ αλλά είναι χαμηλής ποιότητας.Πιστεύω πως πολύ έχουν καταλάβει την κατρακύλα και αναζητούν το παλιό καλό ροκ και θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον αν και δεν βλέπω ακόμα σημάδια προς αυτό.Για όσους διαφωνούν και πιστεύουν ότι υπάρχουν καλοί εκπρόσωποι του είδους ας προτείνουν τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες για να τους ακούσουμε γιατί πιστεύω πως καλή ροκ μουσική υπάρχει αλλά δεν προλαβαίνει να φτάσει στην επιφάνεια!Θα χαρώ πολύ να το συζητήσουμε...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα κρατήσω αυτό που είπες ότι η σημαία κρατιέται ψηλά ακόμα από τους παλιούς...Τουλάχιστον για μένα.

Θα επανέλθω με προτάσεις συγκροτημάτων αλλά και με περισσότερες σκέψεις και απόψεις πάνω στο θέμα

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΜΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ,ΚΑΘΩΣ Κ ΑΠΟ ΤΗ RΟCK K METAL ΕΠΙΣΗΣ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ(Κ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΡΟΚ Κ ΜΕΤΑΛ).
ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΟΧΗΣ 50s ΑΛΛΑ Κ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ BEATLES.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με όλα αυτά που λες, αλλά όχι με όλα. Συμφωνώ ότι στο παρελθόν υπήρχαν συγκροτήματα που ανέβασαν ψηλά το ροκ και την μεταλ. Αυτά τα συγκροτήματα είναι όλα αυτά που ανέφερες, και μερικά ακόμα κατά την γνώμη μου, όπως οι Aerosmith, Scorpions και Whitesnake...Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας θα διαφωνήσω. Οι εποχές έχουν αλλάξει, το ίδιο και το στυλ της μουσικής. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα συγκροτήματα του τότε με τα συγκροτήματα του τώρα. Πλέον μιλάμε για εποχή του new rock και new metal. Υπάρχουν και στις μέρες μας συγκροτήματα που φτιάχνουν την δική τους ιστορία. Μερικά από αυτά είναι Paradise Lost, System of a down, Audioslave, Evanescence, Within Temptation, Radiohead, Red Hot Chilli Peppers κ.α.

Farokh είπε...

Έχω την εντύπωση πως είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας η μουσική αυτών των συγκροτημάτων.Αν αυτοί είναι η σημαία του ροκ σήμερα μπορείς να καταλάβεις και μόνος σου πόσο έχει ξεπέσει το ροκ.Το κλάσικ ροκ έχει σήμερινο εκπρόσωπο?Αναρωτιέμαι...

Ανώνυμος είπε...

@almark

Να σου πω που διαφωνώ. Γενικά πιστεύω ότι χωράει μια σύγκριση ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο και κυρίως στο θέμα εκπροσώπισης της ιδεολογίας του rock. Τα σημερινά συγκροτήματα φτιάχνουν τραγούδια εμπορικά και τα περισσότερα δεν έχουν ποιότικα. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και παλαιά αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη γιατί δεν ήμουνα και μέσα στα πράγματα στα παλαιά χρόνια.

Αλλά επειδή δεν θέλω να τα ισοπεδώνω και όλα θα σας πω τη φιλοσοφία μου.

Προσπαθώ να πάρω τα καλά πράγματα της μουσικής από την εποχή μου για να μην μείνω κολλημένος ΜΟΝΟ στο παρελθόν. Έτσι είμαι σίγουρος ότι θα δεν θα χάσω ποιοτικές μουσικές εμπνεύσεις του παρόντος.

Ανώνυμος είπε...

Μπα. εχει πεθάνει και η Ροκ και η Metal σκηνη. Αν εξερέσουμε κανα δυο απο τους παλιους (βλεπε Iron maiden, iced earth, manowar, stratovarius...) οι νεοι ιδικα συγκροτίματα μετα του 1998-2000 το εχουν ξεφτιλίσει. εχουν μπερδεχει την pop το metal το industrial και εχουν κανει μια απίστευτη βαβουρα.

billaklas είπε...

iron maiden is gonna get you!no matter how far!!!kai fisika min xexname kai ton prigipa ston throno tou!my name is ozzy!ozzy osbourne!and i rule the world of rock!